BASINDA TDVS

Toplumsal şiddete çözüm önerisi: İslam ahlakı

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türkiye’de son yıllarda artan şiddet olaylarını İslam ahlakı dahilinde gazetemize değerlendirdi. Ünal, “Ahlaki ilkelere dayalı ve adaletli toplumsal düzen şiddeti en aza indirir” şeklinde konuştu.

Genelde aile içinde başlayan ve birçok temel sebebi bulunan şiddet olayları, toplum dinamiklerine zarar vererek suç oranlarını artırıyor. Nuri Ünal, temelinde birçok etkenin bulunduğu ‘toplumsal şiddet’ sorununu ‘İslam Ahlakı’ açısından ele alarak çözüm önerilerinde bulundu.

AİLE BOZULURSA TOPLUM BOZULUR

Aileevlilik müessesinin nikâh akdiyle oluşturduğu, toplumları inşada en etkili kurumdur’’ diyen Ünal, ‘‘Ailenin güçlü olması, toplumun ve devletin güçlü olmasını sağlar. Geleceğe emin adımlarla gidilmesini temin eder. Aile bozulursa toplum bozulur, düzen karmaşa içerisine girer ve gelecek için hem bireylerde hem de toplumda tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Allah, Hz. Âdem’i ve Hz. Havva’yı yeryüzünü birlikte imar etsinler diye yarattı. Aile kurumu işte bu yaratılışın temelinde bulunur’’ diyerek toplum düzeni için ailenin önemine dikkat çekti.

AİLE İÇİ ŞİDDET İÇİN ÇÖZÜM SUNDU

Aile içi şiddetin önüne geçilebilmesi için çözüm önerilerinde bulunan Ünal, ‘‘Sevgi, merhamet, adalet, güven, ihsan, saygı, birbirini dinleyebilme ve anlayabilme geliştirilmeli ve sağlanabilmelidir. Bencillikten kaçınılmalıdır. Aile içi ilişkiler ve insanlar arası ilişkilerde gelir dağılımındaki adalet ve hayat standartlarındaki yükseliş ile de yakından ilişkilidir. Adil bölüşüm ve paylaşım mutlaka sağlanmalıdır. Zaten İslam ahlakına sahip insanlar da bu yaklaşımları benimser’’ şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYAYA DİKKAT

“Hayatımızın her alanında iletişim araçlarının rolü oldukça fazladır” diyen Ünal, “Ancak, bu gelişmeler beraberinde çeşitli problemleri de ortaya çıkarmıştır. İnternet kullanımı hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, yanlış ve yıkıcı bilgilerin olması onulmaz zararlar getirmektedir. Sosyal platformlarda insanlar, en temel haklarından ve hürriyetlerden olan özel hayatın gizliliği ilkesini de ihlâl etmektedirler. Mahremiyet anlayışını yok edebiliyorlar’’ ifadelerinde bulundu.

Açıklamalarına devam eden Ünal, ‘‘Ahlaki değerlerin yok edilmesiyle, aileler parçalanabiliyor, çocukların ve gençlerin ruh sağlıkları bozulabiliyor. Toplumun her kesimine zarar verebiliyor. Sonucunda da kişilerin, ilişkilerin ve güvenin bozulduğu, ahlaki değerlini kaybeden insanların arttığı yerde, toplum da önü alınmaz toplumsal şiddet olayları baş göstermeye başlayabilir. Bizler Hz. Muhammed’in güzel ahlakını örnek alarak yaşamımıza devam etmeliyiz. Onun da öğütleri ve ilkeleri arasında bulunan, ahlaki ilkelere dayalı ve adaletli toplumsal düzen şiddetin büyük oranda önüne geçer’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

www.gazeteilksayfa.com


Ekleyen: Toplumsal şiddete çözüm önerisi: İslam ahlakı