BASINDA TDVS

ÖZÜNDE PAYLAŞIM VAR

ÖZÜNDE PAYLAŞIM VAR

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Kurban Bayramı'nın temelinde paylaşmak ve kardeşlik olduğuna vurgu yaptı. Ünal, “Kesilen her kurbanda Hz. İbrahim ve Hz. İsmail teslimiyeti ve paylaşma duygusu vardır” dedi.

GARİBANIN HAKKI VAR

Ünal, “Kesilen kurbanların paylaşımına dikkat etmek önemlidir. Bizim milletimizin kurban hassasiyeti çok yüksek olduğu için kurban kesmek için zenginlik aramaz. O yüzden ailesine yeteceği kadarını kendine ayırıp kalan kısmını paylaşır. Kurbanın özü paylaşmaktır. Kesilen her kurbanda fakirin, garibanın, kesemeyenin hakkı vardır” ifadelerini kullandı.

ÖZÜ TESLİMİYETÇİLİKTİR

Ünal, “Kurban akıl sağlığı yerinde olan ve dini ölçülere göre zengin olan kişilere kesmesi gerektiren ve Allah'a yaklaşmak adına yapılan bir ibadettir. Kurban keserken sadece et yeme niyetiyle kesilmez. Kurban Besmele ve tekbirlerle kesilerek ibadet yapılır. Yüce Allah'a kurbanın eti kemiği gitmez. Kurbanın bilinciyle yapılan ibadetin sevabı gider. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kısasında olduğu gibi kesilen hayvan Allah'a kurban oluyor. Kurbanın özü teslimiyetçilik oluyor” dedi.

MİLLETİMİZİN HASSASİYETİ VAR

“Milletimiz kurban kesmedeki zenginlik anlayışına pekte bakmaz. Az bir imkânı ola kurbanı keser” diyerek Türk Milletinin Kurban Bayramı’na ve kurban ibadetine olan hassasiyetini dile getirerek, “Bizim milletimizde bu şekilde bir hassasiyet var. Kurban Bayramı’na sosyal açıdan bakarsak ta toplum içinde kaynaşmayı ve paylaşmayı biri iki etmeyi hedefliyor. Bu yıl ülkemiz çok büyük bir deprem afeti yaşadı. Kurban Bayramı dolayısı ile birçok kurum kişi afet bölgesi adına kurban kesip yollayacak. Bu ikram hem milletimiz arasındaki bağlan kuvvetlendirecek ve paylaşmayı hedefleyecek. Kurban ibadeti çok yönlü bir ibadet olarak çok yönlü bir bayram olarak yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

GARİBANIN HAKKI VAR

Ünal, “Kesilen kurbanların paylaşımına dikkat etmek önemlidir. Bizim milletimizin kurban hassasiyeti çok yüksek olduğu için kurban kesmek için zenginlik aramaz. O yüzden ailesine yeteceği kadarını kendine ayırıp kalan kısmını paylaşır. Kurbanın özü paylaşmaktır. Kesilen her kurbanda fakirin garibanın kesemeyenin hakkı vardır. “Hz. Ayşe'den radıyallahu anhâ rivayet edildiğine göre, Resûl-i Ekrem'in ailesi bir koyun kesmişlerdi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir ara: “Ondan geriye ne kaldı?” diye sordu. Hz. Aişe: Sadece bir kürek kemiği kaldı, cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber; “Desene bir kürek kemiği hariç, hepsi duruyor!” buyurdu” kesilen kurbanda aslında dağıtılan kısım sizindir” şeklinde kıssa ve hadisi şerifler ile anlattı.

EHLİNE GÜVENİN

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, son olarak acemi kasaplara dikkat çekti. Ünal, “Kurban kesen kişilerin ehil kişiler olması gerekir. Hayvana eziyet etmemesi gerekir. Her sene acemi kasap haberleri çıkar. Bu bayram bu duruma dikkat edilmeli. Şehir hayatı artıkça gelinen noktada kurbanı kesmekte paylaşmakta zorlaştı. O yüzden şunda vakıflar üzerinden vekâletle kurban keserek ibadetini yerine getiriyor. Bu şekilde de hem yurt içinde hem yurt dışında garibana ulaştırılarak paylaşım sağlanıyor” şeklinde konuştu.

İLKSAYFA GAZETESİ – 26.06.2023

 


Ekleyen: ÖZÜNDE PAYLAŞIM VAR