HABER DETAYLARI

"FETİH RUHU HER YANI SARSIN, AYASOFYA İBADETE AÇILSIN"


“FETİH RUHU HER YANI SARSIN, AYASOFYA İBADETE AÇILSIN”

Cihanın yarısı gök;
Önünde şehit şehit durmuşuz,

Cihanın yarısı İstanbul
Almışız.
Fazıl Hüsnü Dağlarca

 

FETHİN 567. YILI KUTLU OLSUN

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal’ın, İstanbul`un Fethinin 567. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklama;

“Tarihe silinmez ve altın harflerle kazınan İstanbul’un Fethinin 567. yılını gururla anıyoruz diyen Ünal şunları söyledi; “Kostantiniyye’yi İstanbul yapan, dünyada bütün hesap ve dengeleri yeniden kuran şanlı fetihi gerçekleştiren ve yirmiiki yaşında Fatih unvanını alan II.Mehmed Han’ı ve o güzel kahraman askerlerini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.

Dünya durdukça onur duyacağımız ve çağlar ötesini şekillendiren İstanbul’un fethi, sadece bir şehrin alınması değildir. Sevgili Peygamberimiz’in (sas) “ne güzel kumandan ve ne güzel asker” övgüsüne ecdadımızın layık olmasıdır. Dünkü çağı kapatarak, yeni bir çağın hatta çağların kapısını açmıştır. Fetih, ecdadımızın ortaya koyduğu, adaletle yönetmenin ve bütün insanların gönüllerine girmenin tezahürüdür. Bu fetih ruhu sonsuza dek devam edecektir.”

İstanbul’un fethi, kendine aşırı bir şekilde güvenen ve en büyük benim iddiasında olan Bizans’ın, iman, ihlas, çalışma ve güçlü bir irade karşısında nasıl yıkıldığının adıdır diyen Ünal; “Asker sayısının üstünlüğü, korunaklı kalelerin olması veya savaş teçhizatlarının çok olması zafer için yeterli değildir. Türk tarihi nice az sayılarla çok orduların dize getirildiğinin şanlı örnekleri ile doludur. Çünkü Yüce Allah’ın, Kur’an-ı Kerim’de (Bakara-249) "…Nice az birlik vardır ki, Allah’ın izniyle sayıca çok birliği yenmişlerdir, Allah sabredenlerle beraberdir"  emrini hiç unutmazlar.

Yirmiiki yaşındaki Fatih Sultan Mehmed Han, o muhteşem zaferden sonra kibirlenmemiştir. Aynı ruh, aynı iman, aynı anlayış ve aynı hedefle, Malazgirt’te kendisinden 382 yıl önce ceddi Alparslan gibi. Alparslan 1071’de Anadolu’ya, Fatih Sultan Mehmed Han’da 1453’te dünyanın kalbi İstanbul’a Türk-İslam mührünü vurmuştur. Vurulan bu mühürler ebediyen sökülemeyecektir. Fetih bir günün mahsulü değildir. Bu sebeple, özellikle geleceğimizin teminatı gençlerimiz, ilimle, irfanla, ahlakla, adaletle, sabırla ve tarihten aldıkları şuurla, kutlu hedefe ve çağ kapatıp yeni çağlar açmaya kendilerini hazırlamalıdırlar. Birlik, beraberlik, bütünlük ve aynı ülkülerle bunu başarabilirler” dedi.

1453 yılında Fatih’in İstanbul’u fethiyle cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya’nın mahzunluğu giderilmelidir diyen Ünal şöyle devam etti; “Fethin sembolü olan Ayasofya’da, Akşemsettin Hazretlerinin Cuma namazı kıldırdığı gibi, din görevlilerimiz de Ayasofya’da namaz kıldırmayı büyük bir heyecanla ve özlemle beklemektedirler. Bizler ve bütün Müslümanlar da Fatih Sultan Mehmed’in vasiyeti gereği namazlarını Ayasofya’da kılmayı özlemektedirler.  Fethin 567. Yılında bu hasret bitmeli Ayasofya Cami olarak tekrar açılmalıdır.    

Bir kere yükselen bayrak bir daha inmeyecektir anlayışıyla, Ulubatlı Hasan’ın burçlara diktiği sancak ebediyen şerefle dalgalanacaktır.

Bu duygularla, emsali bulunmaz kahramanlık destanı olan İstanbul’un fethinin şanlı komutanı Fatih Sultan Mehmed Han’ı, manevi mimarı Akşemsettin Hazretlerini, şerefli canlarını çekinmeden veren mübarek ecdadımızı, askerlerimizi, şehitlerimizi ve bütün emeği geçenleri dualarla, şükran, minnet ve iftiharla anıyorum. Allah mekanlarını cennet eylesin. Fethin 567. yılı milletimize ve Türk-İslam alemine hayırlar ve başarılar getirsin.”     




Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder