HABER DETAYLARI

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN


 

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, TBMM’nin açılışının 100.yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yazılı açıklama yaptı:

Gazi Meclisimizin 100. Kuruluş yılını kutluyoruz diyen Genel Başkan Ünal; “Dünyada sadece çocuklarımıza özel olan ve armağan edilen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu olsun” dedi.

23 Nisan 2020 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve küllerimizden doğuşumuzun 100. yıldönümü olduğunu hatırlatan Ünal şöyle devam etti; “Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı bağımsızlık ateşi, Amasya, Erzurum ve Sivas Kongreleriyle de milletin kendi egemenliğini sağlayacağı ilanı, sonrasında da Ankara’da gür bir sesle bütün dünyaya “Ya İstiklal, Ya Ölüm” haykırışının yıldönümünü yaşıyoruz.

Bizlere ne mutlu ki; Türk Milleti olarak bağımsızlığımızdan, istiklal ve istikbalimizden asla ve asla taviz vermedik ve vermeyeceğimizi 100 yıl önce, hep birlikte bir kez daha gösterdik. 23 Nisan 1920 tarihinde, “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü ile yeni bir Türk Devleti’nin kuruluşu gerçekleşmiş oldu. Emperyalist anlayışlara, içerideki ve dışarıdaki taşeronlarına karşı,  kuvvetin milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyeti olduğu ilan edildi.   

Her tarafı adeta bir ateş çemberiyle sarılmış olan Anadolu’muz, büyük bir iman, cesaret ve kararlılıkla dirilişini tamamlamış ve her türlü olumsuzluklara rağmen ayağa kalkmayı başarmıştır.”

Ünal açıklamasına şöyle devam etti; “21 Nisan 1920’de, Heyet-i Temsiliye adına Mustafa Kemal "Tanrı’nın yardımıyla Nisanın 23’üncü Cuma günü, cuma namazından sonra, Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır. Vatanın istiklâli, yüce Hilâfet ve Saltanat makamının kurtarılması gibi en önemli ve hayati görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü cumaya rastlatmakla, o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Velî Câmi-i Şerifinde cuma namazı kılınarak Kur’an’ın ve namazın nurlarından da feyz alınacaktır. Namazdan sonra, Sakal-ı Şerif ve Sancâk-ı Şerif alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Meclise girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. Cuma günü ezandan önce minarelerde salâ verilecek.  Bütün vatan topraklarının kurtuluşu için girişilen Millî Mücadele’nin önemini ve kutsallığını, milletin her bir ferdinin, kendi vekillerinden meydana gelmiş olan bu Büyük Millet Meclisi’nin vereceği vatani görevleri yapmaya mecbur olduğunu anlatan vaazlar verilecektir”. Talimatını içeren telgrafını göndermiştir.

23 Nisan 1920 Cuma günü, Ankara Hacı Bayram Camiinde Cuma namazını kıldıktan sonra, halkın akın akın büyük bir vakar ve coşku içinde, tören için Meclise geldiklerini hatırlatan Genel Başkan Ünal şunları söyledi; en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif İnce “Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz kölelik durumunu reddetmiştir. Milletimizin kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum" diyerek Meclis açılmıştır.

Böylelikle, bütün dünyaya, milletimizin kendi geleceğini kendisinin ve kendi temsilcileriyle yön vereceğini ilan etmiştir. Akif’in “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” dizelerinde belirttiği gibi, millet olarak hiçbir boyunduruk altına girmeyeceğimizi, en zor şartlarda bile istiklal ve istikbalimizden vaz geçmeyeceğimizi bir kez daha tescillemiş olduk.”

Dünden bugüne ülkemiz ve milletimiz üzerinde oynanan oyunların bitmediğini ve bitmeyeceğini söyleyen Ünal; “Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı, milli ve manevi değerlerle, günün şartlarına uygun, ruhsal, fiziksel ve her yönüyle sağlıklı insanlar olarak yetiştirmeliyiz. Geçmişini unutmayan, mazisinden utanmayan, bugününü en güzel şekilde değerlendiren ve geleceğini bugünden hazırlayan, güçlü nesillerin eğitim zemini ona göre hazırlanmalıdır. Bunun yolu da; “birlikte rahmet, ayrılıkta azap” olduğu unutulmadan, birbirini sevmekten ve anlamaktan geçmektedir. Aynı vatanda, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde, hür bir şekilde mutlu olarak yaşamamızın sırrı da budur. 

Bu vesileyle, bu toprakları vatan yaparak, bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün ecdadımıza, aziz şehitlerimize, kahraman gazilerimize şükranlarımızı, minnetlerimizi ve hürmetlerimizi sunuyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Gazi Meclis olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 100.Yılı kutlu olsun.

Ayrıca, Atatürk’ün böyle güzel ve anlamlı bir günü, geleceğimiz çocuklarımıza bayram olarak hediye etmesi de önemlidir. Bütün dünya çocuklarının içerisinde çocuklarımıza verilen özel bir değerdir.  Ülkemizin ve dünyadaki bütün çocukların bayramını da kutluyorum” dedi.




Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder