KAMU-SEN HABER DETAYLAR

EMEKLİLER CAN SUYU İSTİYOR


Konfederasyonumuza bağlı Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, emeklilerin yaşadığı ekonomik dar boğaza dikkat çekerek, "emeklilere can suyu verilmelidir" dedi.

Osman Özdemir açıklamasına şu şekilde devam etti;

"Aralık ayı enflasyonunu yine %1’in altında gösterdiler, %0,74. Son yıllarda moda oldu Aralık ayı ve Haziran ayı enflasyonlarını %0,40, %0,03, %0,74 gibi gösterip enflasyonu ayarlamak ve memur ve emekli maaşlarına buna göre düşük enflasyon farkı vererek, düşük zam yapmak. 

İlk altı aylık enflasyonun kaderini Haziran ayında, ikinci altı aylık enflasyonun kaderini de Aralık ayı enflasyonunda belirleyerek yıllık enflasyon bulunuyor. Yine de 2019 enflasyonunu çift haneden kurtaramadılar.(%11,84) Bunlara göre de maaşlarımıza zam alıyoruz. 

Memur ve emekli ne durumda, ne yapıyor, ne yiyip içiyor? Hiç ilgilenmiyorlar. Nüfusun yarısından fazlasını çalışan ve emekli ile bunların aileleri olması onları ilgilendirmiyor. Ondan sonra piyasa durdu deniyor. Tabi ki piyasa duracak, çalışan ve emekli verilen maaşla geçinebilmek için alışverişi en asgariye  indirdi, en zaruri ihtiyaçlarını alabiliyor. Kışlık giyeceklerini, yakacağını bile alamadı çoğu zaman dolmuşa bile binemiyor yürüyor. Parası olmadığı için bir kahveye girip çay içemiyor, simit bile 2 lira, 200 gr normal ekmek 1,50 TL oldu. Hala enflasyon %0,74.

 TÜİK’in harcama gruplarında %12’den aşağı yükselme yok, zaruri gider gruplarından; ulaştırma %12,21, lokanta ve oteller %13,17, alkollü içecekler ve tütün %43,12, eğitim %14,46, sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler %13,63 hala nasıl enflasyon %11,84’te kalıyor? Aralık ayında TÜİK’in endeksinde ki 418 maddeden 131’inin ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşirken, 34 maddenin ortalama fiyatında değişim görülmemiş, 253 maddenin ortalama fiyatlarında artış gerçekleşmiştir. Çok kullanılan 253 maddenin fiyatları artarken, 131 maddenin düşen fiyatları nasıl enflasyonu aşağı çekebiliyor?

O kadar düşünüp, uğraşıp düşük gösterdiğiniz enflasyon bile hedef enflasyonun üzerinde çıktı.

Bu şartlar altında emeklilerin verilen maaş zamlarıyla geçinmesi mümkün görünmüyor. 2019 yılını kâbuslarla geçiren emeklilerin 2020 yılı ise daha da karanlık geçecek gibi.

Gıda, ısınma, kira, elektrik gibi giderler zaten maaşın tamamını götürüyor.

Hiç olmazsa seyyanen, kış masrafları için 1000.-TL emeklilere can suyu verilmelidir. "




Haber Grubu: SPOT HABERLER
Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder